POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Perle

Perle to odmiana aromatyczna wyhodowana w 1978 roku w Niemczech od angielskiego Notheren Brewer. Jest uprawiana w Niemczech, Belgii, USA, a także w Polsce.
OpisPerle
Perle - Perle
Zbiór Wczesny
Plon 1550 - 1950 kg/ha
Szyszki Średniej wielkości, zaokrąglona
Aromat Przyjemny, lekko pikantny
HPLC
Alfa kwasy 5,0 - 7,0 % w/w
Beta kwasy 3,2 % w/w
Kohumulon 28 - 32 % w/w
Olejki chmielowe
Ogółem 1,1 % w/w
Myrcen 23,0 %
Humulen 35,0 %
Kariofilen   9,1 %
Farnezen < 0,1 %
Charakterystyka

Polecany do chmielenia piw zarówno górnej fermentacji jak i lagerów. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów czasami wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy.