POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Lubelski

Odmiana super aromatyczna o bardzo długiej i bogatej tradycji. Pochodzi od chmielu Żateckiego wyhodowana w Instytucie w Puławach. Uprawiana jest głównie w regionie lubelskiego. Średnia wydajność alfa kwasów oraz plon wyższy niż odmiany Żateckiej. Ma dobra odporność na choroby i może być uprawiana na  lekkich i średnio-ciężkich glebach.
OpisLubelski
Lubelski - Lubelski
Zbiór Wczesny
Plon 2000 - 2500 kg/ha
Szyszki Średniej wielkości, zielono-żółte, wydłużone, lekko spłaszczone
Aromat Szlachetny chmielowy, delikatny, bardzo przyjemny
HPLC
Alfa kwasy 3,0 - 4,5 % w/w
Beta kwasy 3,0 - 6,0 % w/w
Kohumulon 22 - 28 % w/w
Olejki chmielowe
Ogółem 0,6 - 1,3 % w/w
Myrcen 22 - 29 %
Humulen 30 - 40 %
Kariofilen   4 - 8 %
Farnezen 10 - 18 %
Charakterystyka

Znakomity chmiel aromatyczny porównywalny z Czeską odmiana Żatec, wykorzystywana przez największe browary.