POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Amarillo

Amerykański chmiel uniwersalny. Zazwyczaj używany do chmielenia dla goryczki i dla aromatu piw górnej fermentacji. Może być stosowany jako aromatyczny lub goryczkowy. Polecany do chmielenia na zimno (dry hopping). Charakteryzuje się cytrusowym aromatem.

Bramling Cross

Brytyjski chmiel uniwersalny, daje aromaty cytrusowe oraz bardzo charakterystyczny aromat czarnej porzeczki. Odmiana została wyhodowana pod koniec lat 20-tych jako krzyżówka obecnie nie uprawianej już odmiany Bramling Golding oraz zdziczałego chmielu odmiany Manitoban. Chmiel tej odmiany najczęściej jest używany do chmielenia na aromat piw świątecznych i ciemnych, ale również coraz częściej tradycyjnych brytyjskich bitterów.
Zawartość alfa-kwasów: 5-7%

Brewer's Gold

Stara niemiecka odmiana chmielu goryczkowego. Ceniona za szlachetną goryczkę.
Zawartość alfa-kwasów 5,5-6,5%

Cascade

Amerykański chmiel aromatyczny używany w szczególności do piw górnej fermentacji ze względu na aromat owoców tropikalnych. Może być również wykorzystywany do chmielenia dla goryczki oraz na zimno.
Zawartość alfa-kwasów 4,5-7%

Challenger

Odmiana będąca alternatywą dla East Kent Goldings. Chmiel o charakterze dualnym, czyli może być używany zarówno do chmielenia dla smaku jak i aromatu. Wywodzi się od chmielu Northern Brewer. Nadaje wyczuwalną goryczkę i bogaty owocowy, lekko korzenny aromat. Doskonały do chmielenia tradycyjnych angielskich piw górnej fermentacji.
Zawartość alfa-kwasów 6,5-8,5%

Citra

Amerykański chmiel aromatyczny używany w szczególności do piw górnej fermentacji ze względu na aromat owoców tropikalnych, cytrusowych.
Citra może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".
Zawartość alfa-kwasów 10-13%

East Kent Goldings

Stara angielska odmiana chmielu aromatycznego, posiadająca doskonały, delikatny aromat. Chmiel używany przede wszystkim do chmielenia aromatycznego piw w stylu IPA, bitter i pozostałych angielskich ales. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy.
Zawartość alfa-kwasów 4,5-5,5%

Fuggle

Jeden z najbardziej popularnych aromatycznych chmieli angielskich. Nadaje piwu łagodny, korzenny charakter. Polecany także do chmielenia na zimno. Najczęściej stosowany w tradycyjnych angielskich piwach, często w połączeniu z East Kent Goldings.
Zawartość alfa-kwasów: 4-5,5%

Hallertau Hersbrucker

Szlachetny, popularny, niemiecki chmiel aromatyczny dający dobitnie korzenny, ziołowy aromat. Polecany do lagerów i piw pszenicznych.
Zawartość alfa-kwasów 2,5-4%

Hallertau Mittelfrueh

Jedna z najszlachetniejszych aromatycznych niemieckich odmian chmielu. Idealny do delikatnych lagerów.
Zawartość alfa-kwasów: 3.5-5%

Hallertau Tradition

Występuje również pod nazwami "Hallertauer Tradition" (poprawna) lub "Tradition".
Chmiel wyhodowany w niemieckim instytucie Hüll jako pochodna odmiany Hallertauer Gold, mająca zastąpić niezwykle podatną na choroby odmianę Mittelfrüh. Jest to chmiel o własnościach dualnych (goryczkowych i aromatycznych), w zamyśle mający zastąpić w uprawie odmianę Mittelfrüh dzięki wyższym plonom i lepszej odporności na choroby oraz szkodniki. W porównaniu do odmiany Mittelfrüh daje jednak słabiej zaznaczony aromat przy podobnie szlachetnym charakterze goryczki.
Zawartość alfa-kwasów: 4.5-6%

Iunga

Nowa polska odmiana chmielu supergoryczkowego. Cechuje się wyraźną, ale łagodną, niepozostającą goryczką. Wyhodowana w IUNG Puławy na drodze krzyżowania rekombinatów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski oraz dzikiego chmielu męskiego z pochodzących z tereny byłej Jugosławii..
Zawartość alfa-kwasów powyżej 10-14%

Lomik

Tradycyjny polski chmiel pochodzący z okolic Nowego Tomyśla, we właściwościach bardzo podobny do chmielu Lubelskiego, aczkolwiek posiadający mniej korzystny skład olejków aromatycznych. W chmieleniu na goryczkę może używany zamiennie z chmielem Lubelskim. Pierwotnie był używany przy produkcji piwa Grodziskiego. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce.

Lubelski

Chmiel typu aromatycznego, charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. Bliski kuzyn czeskiego Saaz'a.

Zawartość alfa-kwasów 3,0-4,5%

Magnum

Supergoryczkowa odmiana pochodząca z Niemiec, wyhodowana jako pochodna amerykańskiej odmiany supergoryczkowej Galena. Polecana szczególnie do pilsów, ceniona za zdecydowaną goryczkę i czysty smak. Odmiana hodowana w Niemczech (region Hallertau), USA, a także w Polsce.

Zawartość alfa-kwasów 12-14%

Marynka

Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę.

Zawartość alfa-kwasów: 6.5-9%

Northern Brewer

Brytyjski chmiel uniwersalny, używany jednak najczęściej do chmielenia na goryczkę. Charakteryzuje się łagodnym, nieco ziemistym aromatem i czystą goryczką. Uprawiany jest w W. Brytanii, Belgii, Niemczech i USA. Stosowany do chmielenia niemieckich piw górnej fermentacji, z kolei USA jest charakterystycznym składnikiem piwa Anchor Steam. Z powodu przeciętnej odporności na choroby i szkodniki areał uprawy tej odmiany się zmniejsza, jednak dała ona początek wielu innym odmianom chmieli goryczkowych, np. Perle i polskiej Iungi.
Zawartość alfa-kwasów: 8-11%

Nugget

Amerykańska odmiana supergoryczkowa. Nadaje zdecydowaną goryczkę z posmakami ziołowymi, korzennymi oraz delikatny ziołowy aromat. Polecana do piw ale, stoutów.
Zawartość alfa-kwasów 12-14%

Pacific Gem

Pochodzi z Nowozelandzkiego Centrum Badań Ogrodniczych, odmiana zarejestrowana w 1987 roku. Wywodzi się z odmian Smooth Cone i Fuggle. W bukiecie aromatycznym można znaleźć nuty jagodowo/jeżynowe.
Zwartość alfa-kwasów 11-15%

Perle

Niemiecka odmiana chmielu aromatycznego. Cechuje się przyjemnym aromatem, według różnych źródeł - lekko korzennym, miętowym, owocowym. Polecany do chmielenia piw zarówno górnej fermentacji jak i lagerów. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów czasami wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy. Updawiana głównie w Niemczech (region Hallertau), ale również w Polsce. Odmiana ta została wyhodowana w niemieckim instytucie Hüll w latach 70-tych XX w. i jest potomkiem odmiany Northern Brewer.
Zawartość alfa-kwasów 5-7,5%

Premiant

Czeski chmiel o przyjemnym, ale nie nachalnym aromacie oraz o wysokiej, niepozostającej goryczce. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian chmieli aromatycznych i goryczkowych. Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce.
Zawartość alfa-kwasów 7-9%

Saaz

Szlachetny, wybitnie aromatyczny chmiel czeski. Nadaje piwu przyjemny aromat korzenno-ziołowy. Najlepszy do chmielenia piw w stylu Bohemian Pilzner. Znany również pod nazwą "Żatecki"
Zawartość alfa-kwasów 3-6%

Sladek

Odmiana czeskiego chmielu aromatycznego. Często wykorzystywany w browarach w połączeniu z chmielem Żateckim. Cechuje się czystym aromatem. Polecany przede wszystkim do chmielenia lagerów.
Zawartość alfa-kwasów 5-7%

Spalt Select

Niemiecki chmiel aromatyczny z lekko owocowym charakterem. Nowoczesna odmiana, wyhodowana w niemieckimi instytucie Hüll jako krzyżówka chmielu Spalter oraz chmieli z rodziny Hallertau. Główne areały upraw znajdują się w rejonie Hallertau. Do piw: Lager, Koelsch, Pilsner
Zawartość alfa-kwasów: 4-8%.

Styrian Goldings

Słoweńska odmiana aromatyczna, o charakterze podobnym do chmielu Fuggles, od którego zresztą się wywodzi. Nadaje piwom przyjemny, korzenny aromat. Używany w belgijskich i angielskich ale.
Zwartość alfa-kwasów 4,5-6%

Sybilla

Polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania - posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie. Wyhodowana w IUNG Puławy.

Target

Angielska odmiana goryczkowa z przyjemnym ziołowym aromatem. Stosowany do chmielenia (także na zimno) brytyjskich piw górnej fermentacji.
Zawartość alfa-kwasów 9,5-12,5%

Tettnanger

Szlachetny, niemiecki chmiel aromatyczny, nadający piwom korzenny, lekko kwiatowy aromat, genetycznie spokrewniony z chmielem Saaz (Żateckim). Polecany do chmielenia lagerów. Uprawiany w Niemczech (regiony Hallertau i Tettnang) oraz pod tą samą nazwą w Szwajcarii i w USA. Szczepy hodowane w USA i Szwajcarii i również sprzedawane jako Tettnanger znacznie różnią się aromatem od niemieckich, ponieważ są pochodnymi brytyjskiej odmiany Fuggle.
Zawartość alfa-kwasów 3-4,5%

Willamette

Chmiel aromatyczny o łagodnym i przyjemnym aromacie. Średnio-przyprawowy charakter z nutami owocowymi.Jest amerykańska odpowiedzią na typowo brytyjskie gatunki chmieli aromatycznych. Podobny do Fuggle.
Zwartość alfa-kwasów 4-7%

Źródło: Polski Portal Piwowarski