POWIŚLE

SKUP I SPRZEDAŻ CHMIELU

Chmiel

Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus) jest rośliną wieloletnią, dwupienną (kwiaty męskie i żeńskie występują na oddzielnych roślinach). Dla celów piwowarskich uprawia się jedynie rośliny żeńskie, które wykształcają owocostany zwane szyszkami.
 

Lubelski

Odmiana super aromatyczna o bardzo długiej i bogatej tradycji. Pochodzi od chmielu Żateckiego wyhodowana w Instytucie w Puławach. Uprawiana jest głównie w regionie lubelskiego. Średnia wydajność alfa kwasów oraz plon wyższy niż odmiany Żateckiej. Ma dobra odporność na choroby i może być uprawiana na  lekkich i średnio-ciężkich glebach.

Czytaj więcej: Lubelski

Marynka

Chmiel goryczkowy o przyjemnym aromacie, typowy chmiel podwójnego zastosowanie, zawiera zarówno walory aromatyczne jak i goryczkowe.

Czytaj więcej: Marynka

Sybilla

Nowa odmiana aromatyczna wychodowana w IUNG Puławy o przyjemnym aromacie i wysokiej zawartości alfa kwasów. Pochodzi z połączenia chmielu odmiany Lubelskiej i Styrian Gol.

Czytaj więcej: Sybilla

Magnum

Odmiana wysoko goryczkowa pochodząca z Niemiec, charakteryzuje się dobrymi plonami, wysoką zawartością alfa kwasów. Odporna na choroby o dużych ciężkich szyszkach.

Czytaj więcej: Magnum

Junga

Nowa odmiana wychodowana IUNG Pulawy. Powstałą z połączenia odmiany Northern Brewer z Marynka. Jest to typowa odmiana goryczkowa o dużych i ciężkich szyszkach.

Czytaj więcej: Junga

Perle

Perle to odmiana aromatyczna wyhodowana w 1978 roku w Niemczech od angielskiego Notheren Brewer. Jest uprawiana w Niemczech, Belgii, USA, a także w Polsce.

Czytaj więcej: Perle

Lomik

Tradycyjny polski chmiel aromatyczny wyhodowany na drodze skrzyżowania odmiany Northern Brewer z dzikim chmielem pochodzącym z okolic Lublina. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce.

Czytaj więcej: Lomik